Jeden svět (Můj džihád)

Už několik let pořádá Člověk v tísni, obecně prospěšná společnost zaměřená na vzdělávání v oblasti humanitární a rozvojové pomoci a lidských práv, Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Tématem letošního ročníku bylo „Hledání domova“. Studenti mají vždy možnost zvolit film, který je nejvíce zajímá. Letos si studenti našeho gymnázia vybrali „Můj džihád“.

Tisíce muslimů žijících v Evropě se nechalo zlákat radikální ideologií takzvaného Islámského státu a odjelo na východ bojovat svou „svatou válku“. Jen Belgii loni opustilo přes 400 mladíků. V regionu Vilvoorde „zná snad každý někoho, kdo odešel bojovat“, a místní muslimská komunita se na tuto situaci snaží reagovat. Její výraznou osobností je imám Sulyaman, mladý muž který sám pochází z belgické rodiny a islám přijal až v pozdějším věku. Srozumitelně vysvětluje příčiny této radikalizace. Předcházet se jí snaží vzděláváním dětí i terapeutickou podporou teenagerů hledajících svou životní cestu. Klíčem je podle něj využít energii mladých lidí k jejich osobnímu rozvoji a k pozitivním změnám v jejich okolí – vrátit slovu džihád jeho původní význam. (www.jsns.cz)

Po zhlédnutí filmu vždy následuje beseda s hostem, který se v dané problematice orientuje. Tentokrát to byla žena, která má zkušenosti nejen s muslimskou komunitou v místě svého bydliště, na předměstí anglického Manchesteru, ale také žila téměř dva roky v Afghánistánu, islámské republice.

DSC_0457

DSC_0453

To top