Dostaveníčko s Bohumilem Hrabalem

Třicet pět let pracuji ve starém papíře, a to je moje love story. Třicet pět let lisuji starý papír a knihy, třicet pět let se umazávám literami, takže se podobám naučným slovníkům, kterých jsem za tu dobu vylisoval jistě třicet metráků, jsem džbán plný živé a mrtvé vody, stačí se maličko naklonit a tečou ze mne samé pěkné myšlenky…

Takhle netradičně, monologem Haňťi, dělníka ve sběrně papíru z díla Příliš hlučná samota, začal v pondělí 12. března literární recitál Petra Drholce. Jeho civilní herectví dopadalo na úrodnou půdu vnímavých studentů nejstarších ročníků gymnázia. Pořad s názvem „Kdo je Bohumil Hrabal“ byl sestaven z ukázek autorovy tvorby od jejích začátků až po poslední texty. Dramatizované čtení literárních textů bylo prokládáno vyprávěním o Hrabalově životě, nechyběly ani perličky odkazující k osobnímu přátelství obou umělců.

Petr Drholec, s energií sobě vlastní, zabrousil do experimentálních Tanečních hodin pro starší a pokročilé, přenesl posluchačstvo na Šumavu, kde dožívá hrdina Jan Dítě, jenž obsluhoval habešského císaře. Zapátral ve vzpomínkově laděných Dopisech Dubence, zavzpomínal na své herecké počátky v Divadle S. K. Neumanna. Nevynechal poslední okamžiky Hrabalova života, vyznal se z vřelého vztahu k autorovu literárnímu odkazu. Dlouhotrvající potlesk ukončil hodinové dostaveníčko s “pábitelem“, jehož jedinečné charisma dýchne na všechny budoucí čtenáře jeho knih.

Mgr. Leona Stejskalová

 

Hrabalpetr-drholec 1Bohumil Hrabal 

Petr Drholec

 

 

 

To top